Wednesday, February 27, 2008

Overgenomen

Sigarettenrook en genen - feb 08

Achteruitgang longfunctie bij blootstelling aan sigarettenrook bij CF ook genetisch bepaaldOnderzoekers van een gerenommeerd Amerikaans onderzoeksinstituut hebben aangetoond dat sommige mensen met CF ook nog een andere erfelijke eigenschap hebben, die ervoor zorgt dat hun longen sneller en ernstiger worden beschadigd bij blootstelling aan sigarettenrook.

‘Modifier gene’
Van de 812 patiënten die bij dit onderzoek werden betrokken, was 23% blootgesteld aan sigarettenrook in de thuissituatie. Deze patiënten hadden een slechtere longfunctie (van ongeveer 10%) en een snellere achteruitgang. Sommige van deze patiënten hadden naast de erfelijke afwijking (mutatie) voor CF ook nog een andere erfelijke variatie. Dit zogenaamde ‘modifier gene’ is één van de genen die ook invloed heeft op de manier waarop CF tot uiting komt bij iedere patiënt.

Bij patiënten met dit speciale ‘modifier gene’ (TGFβ1) was de achteruitgang in longfunctie twee maal zo groot als bij de patiënten zonder dit gen. De onderzoekers waren zelf ook verbaasd dat zo’n kleine erfelijke variatie een dubbel zo groot effect heeft op de longfunctie en levensverwachting van mensen met CF.

__________________________
Interactions Between Secondhand Smoke and Genes That Affect Cystic Fibrosis Lung DiseaseJ. Michael Collaco; Lori Vanscoy; Lindsay Bremer; Kathryn McDougal; Scott M. Blackman; Amanda Bowers; Kathleen Naughton; Jacky Jennings; Jonathan Ellen; Garry R. CuttingJAMA. 2008;299(4):417-424

Bron: NCFS


Ik heb geen idee of dit op mezelf zou kunnen slaan, maar een extra reden om de rook te vermijden (deed ik toch al zoveel mogelijk...)

2 comments:

Tamara M. said...

GDM:P je bent nét iets eerder dan ik met dat bericht plaatsen... flauwerd:P

Anonymous said...

Klinkt heel logisch ja. En dan te bedenken dat er toch mensen zijn die binnen roken met een kind met CF! Roken is zowieso voor 'Losers' :) groetjes Daphne