Friday, June 16, 2006

Vegetarier

Dit stukje ga ik even wijden aan het vegetarier zijn (had ik dat niet al een keer gedaan?) Maakt ook niet uit.

Vegetarisme is de voedingswijze die zich kenmerkt door “het niet eten van vlees, vis, schaaldieren en gevogelte”. Sommigen nemen deze defintie stricter en beschouwen vegetarisme als de voedingswijze waarbij men alleen plantaardig voedsel tot zich neemt. Mensen die deze voedingsregel in praktijk brengen, worden aangeduid als "vegetariërs". Vegetarisme is afgeleid van vegetatie, hetgeen "plantengroei" betekent. [Wikipedia]

Afgelopen week ontdekte ik, dat ik al meer dan een jaar vegetarier ben. Wat gaat dat snel! In het begin had ik zoiets van: nou, even kijken hoe lang we dit vol gaan houden, maar dat bleek uiteindelijk toch wel erg gemakkelijk te zijn. Eerst at ik alleen geen vlees, maar halverwege het schooljaar las ik wat dingen op internet enzo, en besloot ik ook geen vis meer te eten. [WakkerDier]
Ook bij het koken wordt het steeds makkelijker. Ik kan steeds meer varieren naar eigen idee, en een keertje geen vleesvervanger eten is ook niet erg. Waarschijnlijk komt dit ook omdat ik nu vaker kook ;)

Dit bericht vind ik trouwens ook belachelijk:
14 juni 2006
38 KILO KIP PER VIERKANTE METER

‘38 Kilo kip per vierkante meter’. We hebben het niet over een kilo-knaller-aanbieding in de slagerijvitrine maar over een tekst in een concept dierenwelzijnsrichtlijn voor levende dieren. Dat komt neer op ongeveer 20 uit de kluiten gegroeide kuikens op 1 vierkante meter gepropt. Dat is al een schande maar nu vindt de EU dit zelfs te comfortabel! Zij gaan in het geheel geen eisen meer stellen aan de ruimte die vleeskippen krijgen. Een kwestie van economische belangen, zegt de EU. Ik noem het eerder een kwestie van (on)fatsoen. Nu het aantal kilo’s kip per vierkante meter niet meer aan een maximum gebonden is, kan de kippen-industrie massaal groeibevorderaar inuline gaan toedienen voor nog meer kilo’s kip. En dan maar hopen dat de illegale pluimveehandel in Nederland en Roemenie ondertussen niet vogelpest in Nederland brengt. Ondertussen gaan er bakken met geld (circa 18 miljoen euro) richting de kippenindustrie. Veel consumenten wilden afgelopen tijd geen kip meer eten en hun goede gedrag wordt nu ‘beboet” door belastinggeld van burgers via de EU in de kippenindustrie van diverse landen te pompen (extra Europese financiele steun voor de kippenindustrie).

Europa is niet erg voortvarend met diervriendelijke wetgeving (integendeel!). CDA-Kamerlid Ormel is echter tevreden met Europa en spant zich tot in uiterste instantie voor in, om ervoor zorgen dat Nederland nu en in de toekomst geen strengere regels aan dierenwelzijn kan stellen dan Europa doet, zo bleek afgelopen week
. Daarmee toont hij zich een uitstekende belangenbehartiger van de bio-industrie.[WakkerDier]


Nogmaald dus: Weet wat je eet ;)
Liefs, Judith

5 comments:

Tamara M. said...

Jakkie, arme kippen. en sorry, insuline gebruiken om ze dikker te maken? :O Dat is voor arme patiëntjes met suikerziekte hoor! (weet nu waar ik dik van geworden ben:P)

Naja het is idd erg belachelijk, zouden er zo ook niet meer ziektes onder kippen uitbreken (ik noem de vogelgriep H5N1...)

Vitamitje said...

NEe, geen inSuline, maar Inuline, zonder S. Ik dacht ook dat er een typfout was gemaakt, maar nee, het is iets totaal anders ;)

smeerlapke said...

mag ik dan effie weten wat ge doen met dieren zonder centraal zenuwstelsel?...:p

Suzanne said...

Goh. 1 jaar vegetariër pas? Weinig zeg.. Ik ben al 6 jaar vegetariër!
Haha, nee goed hoor ;) Jij komt ook nog wel aan de 6 jaar, als je zo doorgaat. Zo zielig trouwens, voor die dieren.. :(
xxliefs

Pim said...

wij hebben een adoptie kip :) eentje die helemaal vrij mag rondlopen, goed he. helaas is iedereen te lui om die eieren op te halen waar we bonnen voor krijgen.
ciao,
Pim