Friday, June 02, 2006

MDS


Ik was even in de war toen ik mijn blog opende. Wat bleek nou: alles was opeens in het Nederlands in plaats van in het Engels. Dus ik dacht: oke, er klopt iets niet, er is iets anders, maar wat...? Oh de instellingen zijn in het Nederlands tegenwoordig. Wat ik wel jammer vindt, aangezien ik nu het Engels gewend ben, en als iets dan in het Nederlands vertaald is, klopt dat niet naar mijn gevoel.
Enfin, wat ik nog even wilde vertellen was over mijn bezoekje aan het UMC afgelopen dinsdag. Ik had een MDS, wat staat voor Multi Disciplinair Spreekuur, en wat betekent dat je dus alle dokters ed op 1 dag krijgt: CF-verpleegkundige, Longarts, Dietiste, Maatschappelijk werkster, Longfunctie blazen, bloedprikken, rontgenfoto maken, fysiotherapeut zien en dat was het wel zo'n beetje dacht ik.
Ten eerste waren de maatschappelijk werkster en de dietiste er (natuurlijk) bij mij niet. Vorig jaar ook al niet .... vreemd... Niet dat ik ze nodig heb: ik heb geen ik zit mentaal goed in mijn vel (althans dat denk ik dan maar ;) ), ik zit goed op gewicht, heb ook geen problemen ermee om op dat gewicht te blijven en heb geen problemen met eten.

Alles ging weer lekker vlot die dag (lees: niet), maar daar had ik op gerekend, want ik had een schoolboek meegenomen! Aangezien ik over 2 weken toch tentamenweek heb, leek het me wel handig om eens met lezen te beginnen en deze dag leek me daar bij uitstek geschikt voor.
Cf-verpleegkundige geweest, goedgoed, ik vertellen dat ik wel benauwder wordt en ben, wat ik merk aan het hobo-spelen en volleybal en dat i kweer veel moet hoesten. Vervolgens kwam de longfunctie. En daar ging het wel een beetje raar vond ik. Ik blazen, voor ventolin, na de ventolin; Longfunctie waarde: 57%. Hmm, in februari was het nog 63 procent, hier ben ik niet zo blij mee.
Komt de longarts binnen (ik kreeg voor de verandering eens een andere longarts, aangezien mijn eigen longarts er de hele week niet was. Oke, dat kan er ook nog wel bij), die kijkt naar mijn longfunctie geblaas en zegt: nou dat is wel goed heh, zelfs beter dan de vorige keer. HEH?
Nou bleek dat procentueel gezien mijn longfunctie omlaag was gegaan, maar inhoudelijk gezien heel ietsje omhoog. Okeee.... en dat kan OMDAT?
Hij gaf aan dat het zou kunnen omdat ze nu volwassen maten hadden gebruikt ofzo... Nou, naar mijn weten hadden ze dat de vorige keer ook al, en die keer daarvoor ook. Ik zit al een jaar in dat volwassen ziekenhuis hoor en heb al wel 3 keer longfunctie daar geblazen ;). Dan gaan ze t toch niet opeens nu veranderen. Vreemdvreemd...
In ieder geval, het einde van het liedje was dat ik zei dat het ook maar heel langzaam achteruit ging, maar dat ik me nog niet zodanig erg voelde dat ik een intraveneuze kuur wilde (aangezien ik al aan de floxapen en colistine zit) en dat ik ook helemaal geen TIJD voor een opname had, ivm school en tentamens enzo ;). Hij vond het ook niet nodig (omdat de inhoud dus omhoog was gegaan), maar ik heb wel ciproxin meegekregen, omdat ik dus zo benauwd en hoesterig ben.
Let's see if it works :)

2 comments:

Pim said...

tsjonge wat een dag zeg. nouja iig fijn te horen dat de longfunctie toch uiteindelijk omhoog is gegaan :) en alvast succes met je tentamens!
greetz,
Pim

Tamara M. said...

heel grappig, dat plaatje:P