Friday, February 17, 2006

Think about it...


Het wonder van zomaar een ochtend

Rob Brezsny
Dit verscheen in Ode nummer: 84


Lijd ook aan pronoia en open uw ogen voor de miljoenen dingen die onbegrijpelijk goed gaan in uw leven!
Elke dag gaan er duizenden dingen goed in uw leven, vanaf het moment dat u wakker wordt. Door middel van een magische kracht die u niet helemaal kunt begrijpen, haalt u nog steeds adem en klopt uw hart door, ook al bent u urenlang niet bewust aanwezig geweest. U kunt zien! Licht met allerlei kleuren stroomt uw ogen binnen, opgemerkt door zenuwen waaraan God, de evolutie of een ander mechanisme miljoenen jaren heeft gesleuteld tot ze volmaakt waren. Dit cadeau, dit sprankelende palet, ontvangt u dankzij een onvoorstelbaar kolossale vuurbol, de zon, waarin onophoudelijk kernreacties ontstaan met als doel de materie ervan om te zetten in licht, warmte en energie – allemaal ten gerieve van u.U kunt lopen! Uw benen werken verbazend goed. Uw hart pompt uw bloed rond, zodat de spieren in uw voeten, kuiten en dijen energie krijgen aangevoerd, en als het bloed krachteloos is geworden, zoekt het zijn weg terug naar uw hart om weer te worden opgeladen. Dit godsgeschenk voltrekt zich keer op keer, zonder ophouden, elke minuut van uw bestaan.
In uw badkamer functioneert het toilet feilloos, net als diverse andere aangename voorzieningen. U heeft zeep, crème, een scheermes, een nagelknipper en tandenborstels tot uw beschikking – een heel scala aan producten die bijdragen aan uw persoonlijke hygiëne en uiterlijke verschijning. U vertrouwt erop dat naamloze wetenschappers ze ergens hebben getest om er zeker van te zijn dat u ze zonder gevaar kunt gebruiken. Verrassend genoeg komt het water dat u zo slecht kunt missen uit uw kraan met een straal naar keuze, en is het net zo koud of warm als u het graag hebt. Het is zuiver en schoon.In de kast hangen kleren die u graag aantrekt. Wie heeft de grondstoffen bij elkaar gezocht om het textiel te fabriceren waarvan ze zijn gemaakt? Wie heeft er de kleur op aangebracht, en hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Wie heeft het naaiwerk voor u gedaan? In de keuken ligt heerlijk eten op u te wachten. Allerlei mensen die u nooit heeft ontmoet, hebben zich ingespannen om dit voedsel te kweken, te verwerken en het naar de winkel te brengen waar u het zomaar kon kopen. Uw huishoudelijke apparaten werken foutloos. Ondanks het feit dat ze elektrische stroom verbruiken die u ter plekke zou doden als u er direct contact mee maakte, bent u er niet bang voor. Waarom niet? Uw vertrouwen in de mensen die deze werktuigen hebben bedacht, ontworpen en uitgevoerd, is indrukwekkend. Het lijkt wel of er een welgezinde samenzwering van mensen bestaat die onvermoeibaar bezig is om honderden nuttige dingen te produceren die u fijn vindt en goed kunt gebruiken.Dat is nog niet alles. Dankzij een onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden – of een goddelijk plan op zeer lange termijn – is er zoiets ontstaan als taal. Miljoenen mensen hebben eeuwen achter elkaar samengewerkt om een communicatiesysteem op te zetten dat u prima kunt volgen.
U bent nog maar net wakker en er zijn wat u betreft al honderd dingen goed gegaan. Als er drie van die honderd dingen fout waren gelopen – uw broodrooster begeeft het, het warme water is lauw, er zit een vlek op de broek die u net wilt aantrekken – had u misschien het gevoel gekregen dat de hele wereld tegen u was, dat u te veel pech had, dat er helemaal niets lukte. En toch zou het overgrote merendeel van de dingen het nog steeds doen, onbegrijpelijk efficiënt en betrouwbaar.

Omdat er zoveel mensen zijn die altijd over van die kleine, onbelangrijke dingetjes kunnen zeuren....

2 comments:

Tamara M. said...

Zoals te kort geknipt haar wat toch heel leuk staat?:P
-x- je zus

Anonymous said...

Hoi hoi,
Zeer wijze woorden van je...!!
En denk ik ook begrijpelijk in de context van de laatste weken...
Knuffel, A.