Wednesday, February 18, 2009

Medicijnen-dilemma

Zoals elke CF-er wordt ik maandelijks overladen met medicijnen, waaronder ook verschillende soorten antibiotica. In fact, er gaat geen dag voorbij dat ik nĂ­et aan de antibiotica zit, aangezien ik zowieso 2 onderhoudsantibiotica heb en daar regelmatig een 3e kuurtje overheen wordt gegooid.
Elke antibiotica heeft zo zijn bijwerkingen en bepaalde medicijnen mogen niet tegelijkertijd in worden genomen. Al een half jaar lang slik ik ijzertabletten, omdat mijn ijzer regelmatig onder de gezonde grens duikt. Daarnaast moet ik sinds een maand magnesiumtabletten slikken om de spijsverteringsboel op gang te houden en vandaag heb ik weer een kuur ciproxin gekregen die ik de komende 3 weken mag gaan slikken (tja, die griep heh. Ik zei nog zo: "Geef me nou geen griep". Helaas luisteren mensen niet altijd ;). En hop ik lig 5 dagen op bed met koorts en krijg weer een kuurtje toe).
En daar komt er een probleem om de hoek kijken. Deze drie medicijnen mogen namelijk niet samen geslikt worden. De ciproxin niet met de ijzertabletten, maar ook niet met de magnesium. En de ijzertabletten en de magnesium mogen ook niet samen. Als er dan ook nog 4 uur tussen inname van de pillen moet zitten en je slikt ze 2/2/3 keer per dag, wat doe je dan?

Daar ga ik nu eens ernstig mijn hoofd over breken...

4 comments:

Fred said...

Hoi Judith,

waarom laat je niet je dokter zijn hoofd daarover breken? die heeft er toch voor gestudeerd?

Groeten en tot horen.

Fred

marianne said...

vreselijk die regeltjes...
Ik had het met de ciprofloxacine, de losec (maagbeschermers) en de Ferro (ijzertabletten)De cipro en de losec mochten niet bij elkaar, de losec en de ferro niet, en de cipro en de ferro ook niet..
Daar word je kippig van...

Het is haast niet mogelijk om die combinatie te hebben.. Is het niet mogelijk dat je ipv de ciproxin een andere kuur krijgt? anders kan je midden in de nacht wakker worden voor medicatie...

Marianne

Yehudith said...

@ Fred: Ja, dat raadde een vriend van mij net ook aan. Dus die dokter ga ik morgen maar even bellen.

@ Marianne: Tamara raadde me al aan om ipv magnesium movicolon te gebruiken. Benieuwd of dat wel mag...

Maarten said...

Ploegendienst...

Jij neemt de ene helft in, en jij neemt de andere helft in, en de derde ploeg jij neemt de rest voor zijn rekening. Iedereen doet 8 uur werken per dag, en dan ben je zo de dag door...

Maar er was iets met deelbaar en mensen dat niet ging.

Overigens... ben ik heel slecht in het kijken op de klok, eet veel tussen de verschillende antibiotica, en schuif doorgaans alles iets in elkaar om et pas te maken. (wel moet je heel veel wekkertjes zetten)

Succes, vond de oplossing van Fred wel verstandig.

Groetjes,