Wednesday, November 18, 2009

Bang

Vroeger was ik bang voor spinnen en andere kleine insecten. Bang dat ze onder mijn kleren zullen kruipen, bang dat ze zullen gaan steken en bang voor de pijn (en dan wespen met name). Lieveheersbeestjes waren dan weer een ander verhaal. Zo mooi als die soms kunnen zijn. Ze hebben een vrolijk rood kleurtje en steken niet. Althans, dat is mijn ervaring...

Bang is eigenlijk ook het foute woord. Ik vind insecten eng, ik vind spinnen eng en ik vind onbekende mensen bellen eng. Over de rand van een wiebelend net klimmen (survivaltocht) vind ik ook eng. Toen ik bovenaan was en er over heen moest klimmen, brak het zweet me uit en verstijfde ik. Vervolgens ben ik dan ook aan dezelfde kant weer naar beneden geklommen.

Toch merk ik dat ik, naarmate ik ouder word, hier beter mee om kan gaan. (Kleine) spinnetjes zet ik naar buiten, voor wespen ren ik iets minder hard weg dan voorheen (van tijd tot tijd durf ik zelfs te blijven zitten) en ik heb ontdekt dat onbekende mensen aan de telefoon helemaal niet zo eng zijn als ik me altijd voorstel. Ook de tandarts blijkt een goeie man te zijn (dat ik gaatjes heb kan hij niks aan doen).
Daarnaast zoek ik ook mijn grenzen op, of wil ik juist laten zien dat iets helemaal niet eng hoeft te zijn. Denk hierbij aan mijn eerste keer in de achtbaan op mijn 10e, de Swoop in Nieuw-Zeeland en mijn ontzettende drive om nog eens te willen gaan parachutespringen. Dat laatste bewaar ik wel voor na een eventuele longtransplantatie.

Over longtransplantaties gesproken.... wist je dat Tamara inmiddels bijna 20 weken op HUI staat? Dit is echt ongelooflijk lang, het schijnt zelfs zo te zijn (bron: Tamara) dat de gemiddelde wachttijd opgeschoven is van 6-12 weken, naar 14-16 weken. Inmiddels verveelt Tamara zich soms dood in het ziekenhuis en heeft ze de ene infuuskuur na de andere.

Dit beïnvloed in meer, en soms mindere, mate mijn doen en denken. Zo wil ik er graag al een paar dagen tussenuit, maar niet al te ver, want stel dat... Zo heb ik ook regelmatig dromen over Tamara. De ene keer is ze getransplanteerd en wel en gaat alles goed. Afgelopen nacht was het helaas iets minder leuk. Tamara moest aan het infuus, maar de antibiotica die ze kreeg hielp niet. Het ging steeds slechter, tot ze uiteindelijk doodging. En ik zat in Den Haag en kon niet bij haar zijn.
Ik begin wel steeds beter te begrijpen waar de uitdrukking 'een brok in je keel' vandaan komt. Mijn keel deed gewoon pijn toen ik wakker werd!

Als je het hebt over écht bang zijn vor iets...

11 comments:

Esther said...

Ik kreeg kippenvel toen ik je berichtje las. Ja dat is echt om bang voor te zijn...
We bidden hard mee dat er snel een long voor Tamara gaat komen.

liefs
Esther

Laura said...

Wow Judith.....wat verwoord je dit goed....zoals Esther ookal schreef....ook ik krijg er kippenvel van.

Vergeet niet dat er veel mensen zijn die helaas niet je angst weg kunnen nemen, maar die er heel graag voor je zijn, wanneer je bang bent.

Liefs,

Laura

Anonymous said...

heel herkenbaar
had ik ook met mijn tweeling zus.
sterkte
manon

Anonymous said...

Wat een vreselijke droom, ik hoop dat de droom een hele andere wending gaat krijgen in het echie.

Sterkte en lieve groetjes, Els

Mars said...

Ooooh naar, al die gedachten en nare dromen. Hopelijk is het binnenkort gewoon niet meer nodig omdat Tamara dan getransplanteerd is!
Zet 'm op nog even!
X

Enneh..je kan altijd naar Leiden komen als je er even uit wil;)

Irène's wereld said...

Dikke knuffel voor jou Juudje.
Bang tot de macht ontelbaar is niet fijn.

Astrid said...

Hoi Yehudith,

Heel herkenbaar je angst en natuurlijk ook niet helemaal onterecht.
Waarom duurt het ook zo lang?????!!!!

Mijn angst is goed afgelopen en mijn broer is getransplanteerd (nu 7 maanden geleden). En een lucht dat dat geeft.

Ik hoop van harte voor Tamara en jou en iedereen om jullie heen dat ze vannacht of anders heel erg snel haar oproep krijgt!!!

Ik duim me duimen eraf.
Denk aan jullie,
Astrid

Astrid said...

Hoi Yehudith,

Ben ik nog een keer. Realiseerde me ineens dat ik schreef: en een lucht dat dat geeft.
Ik bedoelde eigenlijk voor de familie en naasten van zus.
In jullie/ons geval heeft het een dubbel betekenis en hoop ik voor Tamara ook op heel veel lucht.

Groetjes van Astrid

Cath said...

Dikke knuffel voor jou!

Mell! said...

Heey meid,

Ja ook ik krijg best wel kippenvel van jouw verhalen zeg! Jeetje, het is ook allemaal niet niks..

Sterkte!!
Denk aan jullie,
Liefs Melanie

Sarah said...

Hey Judith,

met zoiets gaan je hersens flink aan de gang he. Dromen zijn zo gek.. Ik hoop natuurlijk echt dat het in realiteit heel anders gaat, en snel ook, zodat jij dat uitstapje kan maken en zelfs wel met tamara erbij ;)

Succes en veel liefs